Miskolci Sóbarlang
3530 Miskolc, Rácz György út 6. fsz. 3.
Telefon: 30/449-9078

Ásványi anyagok

A természetben megtalálható só kb. 82 elemet tartalmaz, melynek nem a mennyisége, hanem a minősége fontos számunkra. Már az ókorban is felismerték ennek gyógyító hatását.

Szervezetünkben lévő folyadék minősége, megközelítőleg azonos az őstenger vízének összetételével, ahonnan az élet származik. Ha az egyensúly felborul a szervezet igen sokféleképpen válaszolhat. Leggyakoribb tünet a magasvérnyomás.

A természetes só visszaállítja az egyensúlyt, méregteleníti szervezetünket. Sóbarlangunk egyik legfontosabb alapelve, hogy újra elérhetővé tegye minden embernek, betegnek ezt az évezredek óta ismert, de feledésbe merült ősi gyógymódot, a sót, mely számos, gyógyszerrel nehezen kezelhető betegség javulását, az orvosi terápia hatásosságát, illetve az egészség megőrzését segíti.

 

Holt-tengeri só

A természetben megtalálható legnagyobb mennyiségű só a tengerek vizében van. Ebből lepárlással nyerik ki a sót, melyet tisztító eljárások után hoznak forgalomba. Izrael és Jordánia határán, a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger a természet egyedülálló kincse. A nevét onnan kapta, hogy a nagy sókoncentráció miatt magasabb rendű élőlény nem él meg benne.

Kiemelkedő gyógyító hatásáról és igen tömény, közel 30%-os sótartalmáról ismert Holt-tengeri só a homeopathia és egyre inkább az orvostudomány egyes ágainak is felkapottá vált eszköze lett. Alapvetően gyulladáscsökkentő; gyógyító hatása van. Különféle bőrbetegségekre, légzőszervi problémákra, ízületi panaszokra, izombetegségekre, mindemellett a szépségápolásban is óriási szerepe van.

 

A legfontosabb elemek, nyomelemek

Magnézium Kalcium Nátrium Stroncium Litium
Klorid Bromid Szulfát Karbonát Kolaitok
Cink Kadmium Réz Mangán Vas
Kobalt Nikkel Bárium Bór Rubidium

 

A Holt-tenger, a Földközi-tenger
és az óceánok vizének sótartalmának összehasonlítása

  Cl(mg/l) Mg(mg/l) Na(mg/l) Ca(mg/l) K(mg/l) Br(mg/l)
Holt-tenger 224,9 44,00 40,10 17,20 7,65 5,30
Földközi-tenger 23,9 1,49 12,7 0,47 0,47 0,76
óceánok 19,0 1,35 10,50 0,40 0,39 0,65

 

Kősó és kristálysó

A természet védettebb helyein a föld mélyében rejlő só. Száraz éghajlatú, meleg területek elzáródó tenger öbleiben és a szárazföld nagy beltavaiban keletkezik, erős párolgás és gyenge vízutánpótlás esetén. Ilyen sóbarlangok találhatók a természetben Wieliczka és Parajd helységében, mely régóta szanatóriumként funkcionál.

 

Nyomelemeinek hatása

 

A sóbarlangban magas a nyomelemeket tartalmazó só mikrorészecskéinek koncentrációja. A jód, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, bróm, szelén valamint sok más a sóban fellelhetõ nyomelem jó hatást gyakorol az emberi szerveztre.

Jód: a pajzsmirigy működését szabályozza, amely fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatában

Kalcium: antiallergén hatásokkal bír és csökkenti a vérnyomást

Kálium: csökkenti a vérnyomást, a bőr vérellátására hat, vizelethajtó hatású, ami a mérgező anyagok kiválasztását segíti

Nátrium: fenntartja a savas és lúgos környezetszintjét a testben és a sejtek energia-metabolizmusát segíti

Magnézium: csökkenti a fáradtságot, védelmez a szívbetegségektől, csökkenti a vérnyomást, asztmaellenes hatású

Bróm: jótékony hatással van az idegrendszerre és csökkenti a vérnyomást

Szelén: lassítja a bőr öregedését és vírusörő hatású